Warsaw University Courtyard

Date: March 2018
Location: Warsaw, Poland
Stage: Architectural Competition
Budget: 4’500’000 pln
Investor: Warsaw University
Team: Wojciech Młynarczyk, Justyna Jastrzębska, Paula Mozolewska, Karol Gwiazdowski

Both the courtyard and the designed building was laid out on the basis of a square module with a side of 3 m. The adopted module is the result of the analysis of the yard’s proportions, mutual location of surrounding buildings and the geometry of their facades. The building is divided into 3 parts with a depth of 4 modules and a width of 3 modules. The division enables effective layout of the structure and installation shafts in the building with the maximum flexibility of the designed space. The organization of the plan additionally refers in an indirect way to the Marconi stables erected in the 1840s in the place of the designed building.

The division into three parts clearly separates the functional zones on the ground floor of the building. The “Welcome point” in the exposed south corner is separated by a block of vertical communication from the cafe area located on the northern side. The centrally located node of vertical communication underlines the axiality of the scheme, embedding it in the classical context of the Tyszkiewicz-Potocki Palace. Inspired by the legacy of Andrea Palladio, the organization of the courtyard and the building is an attempt to find a restrained and timeless architectural language ordering the space of the upper courtyard of the University of Warsaw. The designers were guided by the idea of ​​a building that would not compete with the surrounding buildings, but only supplemented the space, a building that seemed to be always there.